tisdag 12 mars 2024

KATASTROFER

 

Äntligen har Katastrofer Johansson arbetsbefriats. Nu borde detta ha skett redan 2005 när han fick sin allra första anställning på Örkelljunga kommun. Men bättre sent än aldrig. All heder åt den eller de som efter en ”samlad bedömning” gav honom sparken i den f.ö. mycket breda röven. 

Sittfläsk med Gällivarehäng

”Tung förvaltningschef arbetsbefriad” löd följaktligen rubriken i Helsingborgs Dagblad. Mycket sittfläsk har det nämligen blivit för Katastrofer Johansson genom åren. Mer än halva arbetstiden har han nämligen tillbringat sittandes i diverse fikarum. Hans specialitet var nämligen att i tid och otid ta rast. Under sin tid som s.k. arbetsledare på Gata & Park tillbringade han, förutom alla timmar i fikarummet, arbetstiden med att sitta och fisa i tjänstebilen eller att stå och luta sig mot antingen en räfsa eller en spade. Gata & Park var synonymt med Ledighetskommittén och den late lallaren Katastrofer Johansson var förste ledighetsledare, något som med all önskvärd tydlighet framgår av merparten av inläggen i bloggen örkelljungabilder (orkelljungabilder.blogspot.com).

Latmask (slöfockia communalis)








Latmaskens vanskötsel av Örkelljungas gator och parker var och är monumental.

Men förr eller senare kommer verkligheten ifatt även en tung beslutsfattare. Även om det tog extremt lång tid. Men så är det i rövhålet Örkelljunga.

Katastrofer Johansson började sin karriär på Åsljungapallen. Men där stod han inte pall särskilt länge. Jobb i det privata näringslivet var liksom bara för ansträngande… Puh! Bättre då, och betydligt slappare, att jobba för Örkelljunga kommun - först som fastighetsskötare på Kultur & Fritid och sen alltså som s.k. arbetsledare på Gata & Park. Resultatet av hans katastrofala insatser återfinns alltså i bloggen örkelljungabilder (orkelljungabilder.blogspot.com).

Verksamheten befann sig ständigt i fritt fall. Vanskötta planteringar och obefintlig ogräsbekämpning var melodin. Det är bara att läsa och kolla bilderna – från första till sista inlägget!

Gräsligt mycket ogräs
Hans främsta signum var dock de otaliga BETONGSUGGORNA, som slumpmässigt placerades ut lite här och var – oftast helt utan anledning eller praktisk funktion.


Dessutom var han ansvarig för den mycket konstnärliga utsmyckningen av Pinnåreservatets olika vandringsleder:




Först tänkte man nog att någon övervintrad hippiekonstnär från Drakabygget, som rökt rejält med jazztobak, varit framme. Men nej, så var det inte - utan dessa psykedeliska färgexplosioner var Katastrofer Johanssons verk. Han och hans underhuggare på Gata & Park lär ha konsumerat en och annan knatting under arbetets gång… En representant för Örkelljungabygdens Natur jämställde dessa groteska markeringar av Pinnåreservatets vandringsleder med klotter, grov skadegörelse och ren vandalism. Varför inte Katastrofer Johansson entledigades redan på den tiden (2010) är fortfarande en gåta. 

 
mycket oklara grunder befordrades ändå Katastrofer så småningom till chef för Gata & Park. Men 2018 hade någon fått nog av vanskötseln. Den late lallaren Johansson uppmanades diskret att söka sig nya utmaningar i arbetslivet. Hur det sen gick till när Katastrofer blev driftschef i Laholms kommun är höljt i dunkel. Men antagligen är kommunledningen där lika usel på nyrekryteringar, som den i Örkelljunga fortfarande är. För hur kan annars en man helt utan verifierbara meriter eller utbildning få ett toppjobb. Men vill en kommun bli av med en hopplöst oduglig medarbetare ger man ju alltid denne lysande referenser, eller hur? Ja, så måste det ha gått till.

Nåväl, efter två och ett halvt år i Laholms kommun, tappade man även där tålamodet med den arbetsskygge och föga driftige chefen. Det var bara att bita i det sura äpplet och inse att kommunen gjort en katastrofal rekrytering.

Katastrofer Johansson insåg att hans dagar var räknade och kontaktade raskt några inflytelserika kumpaner på kommunhuset i Örkelljunga. Han ingick nämligen i kommunpamparnas korrupta ”Klubb för inbördes beundran” och vips hade han i maj 2021 fått tjänsten som Direktøren for det hele i samhällsbyggnadsförvaltningen. Tilläggas kan att ordförande där var den något obegåvade Smarting Gustafsson (C) – Katastrofers allra som bästaste bästis. Mindre än två år senare var Herr Johansson högsta hönset på den nybildade Kultur- och samhällsutvecklingsförvaltningen. (Ju längre verksamhetsnamn desto bättre, lyder en tumregel inom all kommunal förvaltning). Dessutom antogs han i samma veva som ny medlem i Ryggkliarklubben Rotary. Alla stjärnor stod plötsligt rätt för Katastrofer Johansson!

Hur är det överhuvudtaget möjligt att slöfocken Katastrofer Johansson hamnade som hög (och tung) förvaltningschef i lilla Örkelljunga? Ja, i denna gravt dysfunktionella kommun har det aldrig funnits någon öppenhet eller medborgerlig insyn i de olika förvaltningarna. Transparensen i det aktuella anställningsförfarandet var obefintlig. De närmast inblandade i rekryteringen av kompisen Katastrofer Johansson dunkande varandra i ryggen och log sen bara lite snett. Övriga förvaltningschefer och tjänstemän gratulerade, men skakade sedan i smyg uppgivet på huvudena.

Tja, men det var väl som vanligt när man tar sig uppåt i den kommunala hierarkin. Gammal hederlig Vänskapskorruption är den vanligaste och effektivaste metoden, gärna kryddad med lämplig hållhake på aktuell beslutsfattare. Bestickning och rena mutor förekommer. Av en redig Streber krävs i allmänhet mycket vassa armbågar, utstuderad girighet, lämpliga härskartekniker och kvalificerat rövslickeri. 

I tidningsintervjuer uttalade sig Katastrofer Johansson mycket svävande om sin nytillsatta tjänst. Han verkade ha nollkoll på det mesta och flummade ut i otaliga mycket slitna, bättre begagnade managementfloskler. Det var utmaningar, resor och närvarande och lyssnade chef hit och dit och att han ”kan lite om mycket”. I själva verket kan han väldigt lite om det mesta. Den lade drulen tycktes förlita sig på att hans underlydande chefer och medarbetare skulle göra jobbet åt honom. Dessutom försökte han på eget bevåg anställa nya enhetschefer och tjänstemän, eftersom han helt enkelt inte klarade av sina arbetsuppgifter överhuvudtaget. Suck! Inom den tidigare Kultur- och Fritidsförvaltningen knorrades det nog allra mest. Johansson är ingen kulturkofta, utan närmast illitterat. Och inte är han nån direkt sportig fritidstyp heller. Hans bästa grenar är stillasittning i bekväm fåtölj och 100 meter betonghäck.

Mindre än ett år efter att Katastrofer Johansson fått sitt länge eftertraktade drömjobb fick han alltså silkessnöret. Sällan har väl någon befordrats så långt över sin kompetens som den arrogante fjanten Katastrofer Johansson. Hans högstanivå är i princip obefintlig och hans lägstanivå är mycket, mycket låg. Den tunga förvaltningschefen vägdes till slut på en våg och befanns för lätt. Och han arbetsbefriades sen utan pardon och med omedelbar verkan. Och där stod väl då den stackars Katastrofer Johansson som en annan byfåne med brallorna nere, tom blick och tappad haka. Sammanfattningsvis har vi bevittnat En strebers uppgång och fall.

Nu kommer ju Katastrofer Johanssons fall inte bli särskilt hårt. Han landar förmodligen mycket mjukt i en madrass full av cash. Arbetsbefrielse under 12 månader med full lön är ju det minsta kommunen kommer undan med, alltså uppåt 2 miljoner kronor inkl. arbetsgivaravgifter och kostnaden för att rekrytera ännu en (förmodligen) lågpresterande chef. I ock för sig är det stört omöjligt att hitta en mer groteskt usel och totalt inkompetent förvaltningschefchef än Katastrofer Johansson… Så oavsett vem som än får jobbet, så innebär det bara ett mycket stort plus för Örkelljunga kommun. Det kanske kan vara värt två miljoner?

Chefskarusellen i snurrar nu alltså vidare. Sedan bloggens begynnelse har hundratals chefer kommit och gått i Örkelljunga kommun. Ja, än slank dom hit och än slank dom dit… Det ytterst märkliga med den dysfunktionella kommunsektorn i det här jävla landet är just rotationen av allsköns chefer. Den som har fått foten och köpts ut för miljoner i en kommun pga. grav inkompetens eller uselt ledarskap (typ toxisk toppstyrning), dyker strax upp på ett nytt toppjobb i en kommun nära dig. Den kommunala rundgången av chefer måste för vanligt folk te sig ytterst svårbegriplig, motsägelsefull och ett enormt slöseri med skattebetalarnas pengar. Den nuvarande kommunchefen i Örkelljunga har t.ex. sedan 2020 hunnit med att jobba för inte mindre än tre kommuner – Klippan, Staffanstorp och nu Örkelljunga. Många avgångsvederlag blir det…

Så hur ser nu framtiden ut för stackars Katastrofer Johansson? I närtid kommer Den Arbetsbefriade bara att ta det piano och lära sig att spela ett instrument. Gissa vilket?

Men inom en inte alltför avlägsen framtid har han säkert lyckats trixa till sig ett nytt jobb som tung förvaltningschef i nån annan kommun inte särskilt långt bort från Örkelljunga. Redan nu har den tosige token lagt upp ett helt nytt mycket flashigt konto på Tiktok:  

Make Katastrofer great again!”

Tik

 

Tok(er)

Text: Sven Rälius

Foto: Pappa Razzi/Scandalpix

För den som önskar veta mer om Livet utanför Örkelljunga rekommenderar Farbror Sven bloggen:

Lätta tankar som lättat ankar (lattatankar.blogspot.com)

https://lattatankar.blogspot.com/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar